Projektet
Projektet Clear-Water Solcellepark udspringer af et samarbejde mellem syv lokale lodsejere :
(Rasmus, Jakob & Rikke, Birger, Steen & Inge, Anni).
Vi har boet i området for nogles vedkommende i flere generationer og har som lodsejere har således et unikt kendskab til området.
Ideen til projektet er opstået i forbindelse med Klar Forsynings flerårige ønske om at beskytte drikkevandet i projektområdet for Køge Kommunes borgere (rød cirkel på oversigtskortet).
Ved at kombinere beskyttelse af drikkevandsboringer med produktion af solcelleenergi på samme areal, tilgodeses flere mål samtidigt (beskyttelse af drikkevandet og grøn elproduktion).
Når drikkevandsbeskyttelses-området (vist med rød cirkel på oversigtskortet) ikke er helt dækket nord for Ringsbjergvej af solcelleprojektet, skyldes det hensyn til beboerne i byen. Anlægget vil derved kun grænse op til Ringsbjerg By på én side.
Ejerne af projektområdet med et bruttoareal på 211 hektar har stiftet projektudviklingsselskabet Clear-Water ApS med henblik på opførelse af solcelleanlægget. Ca. 30 ha fragår til eksisterende og ny beplantning, hegn, §3 områder, stisystem, fredskov og Bypark Ringsbjerg m.v.
Solcellerne
Projektet omfatter et jordbaseret solcelleanlæg med mulighed for opstilling af solcellemoduler med en installeret effekt på ca. 180 MWp svarende til en årlig strømproduktion på ca. 180.000 MWh.
Anlægget opstilles optimalt solmæssigt og solcellepanelerne opstilles i lige, parallelle rækker. Solcelleanlægget består af flere solcellepaneler, som placeres på piloterede stativer, der forankres i jorden i en dybde af ca. 1,5 m under terræn. Solcellernes højde er maks. 4 m over terræn. Arealer under solcellerne vil blive tilsået med græs og påtænkes afgræsset med får. Det ønskes derved at skabe et multifunktionelt område med effektiv strømproduktion kombineret med områdets nuværende benyttelse som landbrugsjord. Driften af anlægget vil blive med størst mulig hensyntagen til ønsket om en større biodiversitet i hele området.
For at mindske risikoen for refleksioner fra solcellerne, anti-refleksbehandles solcelleanlæggets paneler. Mindre teknikbygninger, herunder transformere, opføres i ensartede materialer og diskrete farver. Der opstilles læskure i det omfang det er nødvendigt for dyreholdet og i henhold til lovgivning.
Formålet er at skabe sammenhæng mellem de forskellige naturelementer ogdermed sikre fri passage af flora og fauna.
Der vil i særdeleshed skabes ny synergi mellem de forskellige naturområder, hvilket vil øge biodiversiteten.
Der etableres beplantningsbælter omkring anlægget i en bredde på 5 meter langs afgrænsningen af projektområdet (hvor det er relevant). Beplantningen etableres i tre rækker med hjemmehørende arter og sikrer helt eller delvist mod genskin og indkig til parken. Anlægget indhegnes med trådhegn af sikkerhedshensyn på beplantningsbæltets inderside. Trådhegnet vil blive etableret som bredmasket vildthegn der hæves ca. 15-20 cm over terræn, der muliggør mindre dyrs frie bevægelighed. Mellem trådhegnet og beplantningen vil der blive etableret trampesti.